Historien om TIKI

Jeg har vært interessert i
elektronisk navigasjon siden 1982, da vi hverken hadde PC eller GPS.

Gjennom 30 års seiling og kronisk
3-fots syke har båtene mine vokst fra 24 til 50 fot, og seilingsområdet fra Indre Oslofjord til Middelhavet, Atlantern og Vest-India, og jeg har brukt mer penger på båtutstyr enn jeg tør å tenke på - ikke minst på kartplottere og navigasjonsprogrammer. Noen dårlige, noen gode, men alle systemer har en ting felles - de blir påstått å være enkle å bruke. Det er for å si det pent nokså langt fra sannheten.

Da PC'ene kom for alvor i 1985, laget jeg mitt første eget kartprogram med selvlagede kart og kopling mot Decca. Det var aldri ment å være noe annet enn et hobbyprosjekt, men det var moro, ikke minst da GPS'en kom med en nøyaktighet som den gang ble opplevd som helt utrolig.

Først i 2001, da vi fikk profesjonelle elektroniske sjøkart i Norge, ble tanken på å lage en kommersielt program sådd. Men å konkurrere med "de store" var ingen spøk. Det måtte bli på brukervennlighet, som er de fleste kartplotteres akilleshel.

Derfor ble målet å lage et intuitivt navigasjonsprogram med et integrert hjelpesystem. Hvem som helst skulle kunne lære seg å bruke de aller viktigste funksjonene i løpet av en time - og finne ut av finessene etterhvert, uten noensinne å måtte lese en tung bruksanvisning.

Det tok 3 år.
I 2004 ble TIKI lansert gjennom Nautisk Forlag, og senere testet i Båtmagasinet og Seilmagasinet. I sammenligningstabellen med 6 konkurrenter var TIKI det eneste som fikk toppkarakter for brukervennlighet. Da smalt champagne-korken i taket!

Også internasjonale båtmagasiner som Cruising World, Yachting World og Sailing Today ga TIKI god omtale for sin brukervennlighet. I dag har TIKI rundt 3000 brukere over hele verden.
Men for meg er videreutviklingen av TIKI fortsatt en hobby og en lidenskap.